Testamentti 18.4.24
Jäsentapaamisessa torstaina 18.4.24 Viertolassa varatuomari, asianajaja Marja Pellin aiheena oli ”Testamentin laadinta”. Aihe kiinnosti runsaslukuista yleisöä.
Testamentti on asiakirja, joka tehdään aina ammattihenkilön kanssa. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan perillisten kesken laissa määrätyllä tavalla (rintaperilliset, vanhemmat, sisarukset, isovanhempien kautta tädit ja sedät). On otettava huomioon, että rintaperillisellä on aina oikeus saada lakiosansa testamentista huolimatta. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, jonka rintaperillinen perimysjärjestyksen mukaan saisi, jos testamenttia ei olisi tehty.
Miksi testamentti kannattaa tehdä:
1. Jos on rintaperillisiä
2. Yhteinen koti --> lesken suoja
3. Kesämökki --> jos halutaan, että kesämökki säilyy lasten ja lastenlasten käytössä
Testamentti on ennalta määritelty oikeustoimi kuoleman varalta. Sen tarkoituksena on määrätä omaisuudesta henkilön kuoleman jälkeen. Testamentti on oikeudessa pitävä asiakirja. Tästä syystä on tärkeää, että se tehdään oikein. Muotosääntöjen tarkoituksena on minimoida epäselvyydet omaisuudenjaossa ja estää mahdolliset riidat. Testamentti voidaan julistaa mitättömäksi, jos vaatimuksia ei noudateta.
Keskinäinen testamentti on puolisoiden yhteinen testamentti, jolla voidaan määrätä esimerkiksi yhteisen talon tai asunnon toisen puolisin hallintaan kuoleman sattuessa. Tämä testamentti voi olla omistusoikeustestamentti tai hallintaoikeustestamentti. Omistusoikeustestamentissa omaisuuden omistusoikeus siirtyy, kun taas hallintaoikeustestamentissa vain omaisuuden hallintaoikeus siirtyy. Testamenttiin voidaan lisätä myös ehto, jossa saaja voi valita vastaanottaako hän testamentin omistus- vai hallintaoikeudella.
Testamentti on aina tehtävä kirjallisesti ja se on allekirjoitettava omakätisesti. Kahden esteettömän todistajan on oltava yhtä aikaa testamenttia laadittaessa läsnä ja heidän on nimikirjoituksillaan todistettava testamentti. Todistajien tulee tietää, että asiakirja on testamentti. Sen sijaan testamentin laatija voi itse päättää saavatko todistajat tietää myös testamentin sisällön. Puolisoa, lähiomaista tai muuta henkilöä, jolle saattaa testamentista olla hyötyä, ei saa käyttää todistajana.
Testamentin sisältö on vapaasti tekijänsä päätettävissä. Jotta viimeinen tahto toteutuisi halutulla tavalla, tulee sisällön olla mahdollisimman yksiselitteinen. Sisällöstä on käytävä selvästi ilmi kuka tai ketkä ovat testamentin saajia, eli kenelle omaisuus halutaan menevän. Lisäksi myös siirtyvä omaisuus tulee yksilöidä tarkkaan: mitä ja kuinka paljon kenellekin luovutetaan.
Testamentin tekijä voi muuttaa tai peruuttaa testamentin milloin tahansa. Muutos tai lisäys on kuitenkin tehtävä muotomääräyksiä noudattaen. Testamentin voi peruuttaa yksinkertaisesti hävittämällä sen. Uusi testamentti ei automaattisesti peruuta entisiä, mikäli siitä ei testamentissa ole yksiselitteistä mainintaa tai mikäli vanhaa testamenttia ei ole hävitetty.
Testamentin tekijän kuoltua omaisuus siirtyy kuolinpesän haltuun. Pesän osakkaina ovat perilliset, testamentin saajat ja leski. Jäämistöstä tulee laatia perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perintöverotus suoritetaan perukirjan perusteella. Pesänselvityksen voivat tehdä joko sen osakkaat itse tai tuomioistuimen määräämä pesänselvittäjä. Selvitystä seuraa perinnönjako osakkaiden kesken, mikäli pesää ei jätetä yhteishallintoon tai lesken hallintaan.
Nettisivuilta löytyy myös runsaasti ohjeita ja malleja testamentin laatimiseksi.